Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak na úklid kuchyně - vydrhněte spotřebiče čisté
Datum zveřejnění: 06.01.2017

Kuchyň je velmi často používané místo v domácnosti a zároveň nejvíce náchylné na nečistoty. Pokud úklid zanedbáte, bude vás čekat nemilé překvapení v podobě dlouhého a náročného drhnutí. Abyste se tomu vyhnuli, je potřeba uklízet pravidelně a po menších částech.  Pravidelný úklid zahrnuje zejména mytí nádobí hned po jídle, pravidelnou výměnu špinavých utěrek, otírání sporáku ihned po vaření a časté vysávání prachu a vytírání.

Jak se zbavit nečistot účinným a efektivním způsobem? Nejprve se podíváme na přípravky, které v tomto boji obstojí. Asi vás to překvapí, ale mezi ty nejúčinnější se řadí ocet. Nejen že má antibakteriální účinky, ale zároveň si poradí i s mastnotou. Kromě klasických čističů vám s bojem proti nečistotám pomůže i obyčejný jar.

Přípravky tedy máme připravené a můžeme začít s úklidem! Společně se podíváme na základní vybavení kuchyně a jeho čištění.

Lednice

Nejprve se zaměříme na lednici, kterou byste měli čistit min. jednou za měsíc. Vyjměte z ní veškeré potraviny a vnitřek lednice vytřete antibakteriálním přípravkem, příp. roztokem vody a octa. Nezapomeňte vyhodit prošlé potraviny o otřít obaly těch stávajících. Vytřete vše do sucha a vraťte potraviny na své místo.

Sporák

Varná deska, obzvlášť ta keramická, je náchylná k poškrábání. Proto použijte měkkou stranu houbičky a poté varnou plochu vyleštěte suchým hadříkem z mikrovlákna. Čištění si usnadníte, pokud bude ještě teplá.

S troubou si poradíte pomocí pyrolýzy, tedy samočistícím programem. Nečistoty ze staršího typu trouby odstraníte pomocí speciálního přípravku na čištění trub, popř. roztoku jemného mýdla s vodou. Poté troubu zapněte na 100°C a po vychladnutí vytřete.

Mikrovlnná trouba

Ani na mikrovlnnou troubu byste neměli zapomínat. Při úklidu vám pomůžou jednorázové vlhčené kapesníčky nebo hadřík namočený ve vodě s octem. Během vytírání vnitřku vyjměte otočný talíř, který umyjete ve dřezu nebo dáte do myčky. 

Varná konvice

Nejúčinnějším přípravkem pro čištění konvice je opět ocet. Nalijte tedy do konvice vodu s octem a konvici zapněte. Po vychladnutí obsah vylijte a důkladně vypláchněte.

Dřez

V případě dřezu je velmi důležité, z jakého materiálu je vyrobený. Postupujte tedy podle doporučení výrobce. Zároveň po každém umytí nádobí vytřete dřez do sucha, zabráníte tak vzniku skvrn od vodního kamene.

Myčka

Při čištění myčky vám pomohou tzv. čističe myčky, které je nutné použít jednou za 2-3 měsíce. Myslete i na filtry, které opláchnete pod tekoucí vodou a odmastíte. Nezapomínejte ani na dvířka, která očistíte vlhčenými ubrousky či hadříkem se saponátem. Zvýšenou pozornost věnujte těsnění dvířek, kde se velmi často usazují nečistoty a může se tak se v těchto místech může objevit i plíseň.   

 

Vidíte, úklid kuchyně není žádná věda! Ovšem jestli jste zaneprázdnění a nemáte na úklid čas. Obraťte se na nás a my uklidíme za vás!